Roddels doden initiatieven, samenwerking en vriendschappen

 

1. Roddel verziekt de atmosfeer in de groep.

Personen worden zachtjes, sluw of direct afgeblokt en niemand durft nog met goede voorstellen komen, uit schrik om belachelijk gemaakt te worden.

Anderzijds staat zo een groep snel bekend als « roddelgroep » en zullen er minder mensen toetreden want niemand voelt zich er veilig als men figuurlijk met hebben en houden op straat komt.

 

2. Roddels zonderen mensen af.

Roddels blijven soms jaren hangen.  Iedereen draagt ze mee en het ongenoegen blijft zich opstapelen.  Bv. Je ontmoet iemand waarover regelmatig wordt geroddeld, je gaat hem uit de weg en de roddel heeft zijn werk gedaan…

 

3. Roddels maken mensen ziek.

Een aantal mensen worden ziek als ze nog maar veronderstellen dat over hen geroddeld wordt.

Ook deze mensen hebben recht op respect en geluk.  Het zijn meestal timide en contactschuwe mensen die minder relatiebekwaam zijn.  Zij zijn bang voor discussie en conflicten en neigen vaak tot te veel zwijgen in groep.

Zij kunnen waardevolle elementen zijn in een vereniging als bestuurslid, als ziekenbezoeker of wijkmeester.  Zij kunnen ook zeer goede ideeėn hebben voor activiteiten of goed zijn in het opzoeken van nieuwe leden.

Door roddels worden bekwame mensen opzij gezet en men krijgt niet de juiste persoon op de juiste plaats.  Voor organisaties kan dit zeer veel moeilijkheden meebrengen.

Waarom reageren?

Goed nieuws kruipt, slecht nieuws loopt

Laat de koeien loeien,

de bloemen bloeien

en eenieder

met zijn eigen moeien.

Kakelen kan iedereen, eieren leggen niet

Delen is helen

Roddels werken als kwaadaardige schimmels